Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας(ΜΟΔΙΠ)

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης (OMEA)

Η Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜΕΑ) ορίζεται από την Ακαδημαϊκή Μονάδα με απόφαση της Συνέλευσής της και συγκροτείται από διακεκριμένα μέλη ΔΕΠ των βαθμίδων του Καθηγητή και Αναπληρωτή Καθηγητή, κατά προτίμηση με εμπειρία, σε διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας. Στην ΟΜ.Ε.Α. συμμετέχει, επίσης, ένας εκπρόσωπος των φοιτητών, ο οποίος ορίζεται από τον αρμόδιο φορέα εκπροσώπησής τους.

Αρμοδιότητες Ομάδων Εσωτερικής Αξιολόγησης

  1. Οι ακαδημαϊκές μονάδες που υποβάλλονται σε αξιολόγηση ορίζουν με αποφάσεις των Συνελεύσεών τους Ομάδες Εσωτερικής Αξιολόγησης (OΜ.Ε.Α.), οι οποίες συγκροτούνται από τρία (3) μέλη Δ.Ε.Π., κατά προτεραιότητα, των βαθμίδων του Καθηγητή και του Αναπληρωτή Καθηγητή, κατά προτίμηση, με εμπειρία σε διαδικασίες διασφάλισης της ποιότητας. Ένα, τουλάχιστον, μέλος της ΟΜΕΑ πρέπει να είναι στη βαθμίδα του Καθηγητή. Στην ΟΜ.Ε.Α. συμμετέχει, επίσης, ένας εκπρόσωπος των φοιτητών, που υποδεικνύει ο αρμόδιος φορέας εκπροσώπησής τους. Με την ίδια απόφαση, το αρμόδιο όργανο της μονάδας ορίζει ως Συντονιστή της ΟΜ.Ε.Α. ένα από τα μέλη της.
  2. Η θητεία του εκπροσώπου των φοιτητών είναι ετήσια ανά ακαδημαϊκό έτος. Η ΟΜ.Ε.Α. συγκροτείται και λειτουργεί νόμιμα έστω και αν δεν έχει υποδειχθεί ο εκπρόσωπος των φοιτητών από το Συμβούλιο των Φοιτητών.
  3. Η ΟΜ.Ε.Α. έχει την ευθύνη διεξαγωγής της διαδικασίας αξιολόγησης στην οικεία ακαδημαϊκή μονάδα, παρακολουθεί τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, ενημερώνει τα όργανα και τα μέλη της ακαδημαϊκής μονάδας για τις απαντήσεις και τα αποτελέσματα του διαλόγου με τους διδάσκοντες και τους φοιτητές. Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου πραγματοποιείται κάθε εξάμηνο. Η ΟΜ.Ε.Α. συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα σχετικά στοιχεία και, με βάση αυτά, συντάσσει την έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης της ακαδημαϊκής μονάδας και την υποβάλει για έγκριση στο αρμόδιο όργανο. Στη συνέχεια, η εγκεκριμένη έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης διαβιβάζεται στη ΜΟΔΙΠ
  4. Η θητεία των μελών της ΟΜ.Ε.Α. είναι τετραετής και μπορεί να ανανεώνεται. Η ΟΜ.Ε.Α. έχει την ευθύνη της διεξαγωγής της διαδικασίας αξιολόγησης στην οικεία ακαδημαϊκή μονάδα, του συντονισμού και υλοποίησης των διαδικασιών που ορίζονται στο Εσωτερικό Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας του Ιδρύματος, σε συνεργασία με τη ΜΟΔΙΠ, καθώς και την υλοποίηση κάθε άλλης ενέργειας που προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία και στους Εσωτερικούς Κανονισμούς του Τμήματος και του Ιδρύματος.
  5. Οι αρμοδιότητες της ΟΜ.Ε.Α. είναι οι ακόλουθες:
  • εισηγείται τη στοχοθεσία και την Πολιτική Ποιότητας του Τμήματος στη συνέλευση,
  • οργανώνει τις διαδικασίες εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης του Τμήματος και της πιστοποίησης όλων των προγραμμάτων σπουδών σε συνεργασία με τη ΜΟΔΙΠ,
  • οργανώνει τη διαδικασία συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων αξιολόγησης των μαθημάτων και διδασκόντων από τους φοιτητές.
  • οργανώνει τη διαδικασία συμπλήρωσης των απογραφικών δελτίων των μαθημάτων,
  • οργανώνει τη διαδικασία συμπλήρωσης των απογραφικών δελτίων των διδασκόντων,
  • ανατροφοδοτεί τα μέλη του Τμήματος (φοιτητές και διδάσκοντες) για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης από τους φοιτητές.
  • καταχωρεί τα δεδομένα ποιότητας στο Ο.Π.Ε.Σ.Π. της ΕΘ.Α.Α.Ε. σε συνεργασία με τη ΜΟΔΙΠ
  • επικοινωνεί και συνεργάζεται με τη ΜΟΔΙΠ του Πανεπιστημίου,
  • συντάσσει τις αναγκαίες προτάσεις και αναφορές που απαιτούνται για την εσωτερική/εξωτερική αξιολόγηση του Τμήματος και την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών.
  • διαμορφώνει το σχέδιο δράσης για την υλοποίηση των παρατηρήσεων των αξιολογητών,
  • μεριμνά για την δημοσιοποίηση των εκθέσεων πιστοποίησης και αξιολόγησης στον ιστότοπο του Τμήματος.

Η Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης περιέχει ειδικότερα μια κριτική αξιολογική ανάλυση της πορείας εφαρμογής των στόχων του υπό αξιολόγηση έργου της ακαδημαϊκής μονάδας, τα θετικά και αρνητικά σημεία που αναδείχθηκαν κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η ίδια η μονάδα, να οργανωθούν καλύτερα οι υπό αξιολόγηση δραστηριότητες, να αναβαθμιστούν οι χορηγούμενοι τίτλοι σπουδών και η επιστημονική δραστηριότητα, καθώς και κάθε άλλο μέτρο διασφάλισης και βελτίωσης της ποιότητας του διδακτικού, ερευνητικού ή άλλου έργου που παρέχεται από την ακαδημαϊκή μονάδα.